Mindenkinek kell szakember?

Tudjuk, hogy sokan azt mondják, nincs szükséged szakemberre, de legyél biztos benne, hogy van. És nem azért, mert nem tudsz helyesen írni vagy összerakni egy sztorit, hanem azért, mert a te fejedben létezik. Még ha pihenteted is a kéziratot, akkor is előjönnek egy újraolvasásnál a kapcsolódó gondolataid, és egészen máshogy fogod látni a szöveget, mint az, aki nincs a fejedben.
Másrészt mire a kéziratból könyv lesz, az egy rendkívül összetett folyamat, jó esetben sok ember összehangolt munkáját igényli (de mindenképpen egynél többét :D ), és persze lehetsz modernkori polihisztor, aki az élethosszig való tanulás elvét követve úgy gondolja, hogy mindenből IS kiképzi magát, de lássuk be: a folyamat minden résztvevője jó esetben évekig tanulta, amit csinál, szóval elég irreális elvárás lenne magaddal szemben, ha 4-5 ember sokévnyi tudását szeretnéd elsajátítani pár hónap alatt.

Lássuk, mi is ez a bonyolult folyamat részeire bontva!

Szerkesztés: tartalmi/fejlesztő és line edit. A tartalmi szerkesztés során kerülnek a helyükre a hiányzó mozaikdarabkák, kitöltésre a logikai, motivációs és egyéb feketelyukak. Bármilyen alapos, tervező szerző is vagy, vannak dolgok, amik számodra teljesen egyértelműek, mert ismered kívül-belül a sztorit, a szereplőid, a hátterüket. Ezzel azonban senki más nincs így, csak te. És ami neked egyértelmű, az számukra nem lesz az. Erre hívja fel egy jó szerkesztő a figyelmed. Arról nem is beszélve, hogy ha kevésbé vagy tervezgetős szerző, pláne becsúszhatnak olyan logikátlanságok, amik ebből adódnak. Ezután jön a line edit. És igen, akkor is szükség van rá, ha nyelvzseni vagy, mert másrészt meg író, aki benne él a történetének szövegében. Nem fogsz minden szóismétlést kiszúrni, ami másnak viszont a szemét szúrja ki, és nem fogsz észrevenni minden csálé mondatot, kilógó szót, elcsépelt hasonlatot. Így a legjobb az, ha ezt valaki kívülről látja, lehetőleg olyan, aki nem csak lelkes amatőr egy bétás/írós csoportban, hanem van hozzá tudása is :)

Korrektúra: Lehet, hogy szuper vagy helyesírásból. Sőt, még központozásból is. Én az vagyok, de a saját szövegeimben sokszor mások találják meg az elütéseket (hiába olvastam őket tényleg százszor :D ), mert az agyad korrigál. Nem tudom, ismered-e azt a játékot, hogy a szavaknak csak az első és utolsó betűjét hagyják a helyén, az összes többit felcserélik, mégsem kell gondolkodnod rajta, mi van odaírva. Az agyad előre tudja, minek kéne ott lennie, és nem zavarja, ha nem az van ott. A külső szem itt sokat segíthet, és az sem biztos, hogy még mindig jó vagy helyesírásból (egyrészt módosították a szabályzatot, másrészt találkoztam már több olyan esettel is, hogy annó az iskolában tanították rosszul, és az persze ottmarad, ha egyszer beleverték az emberbe).

Tördelés: Nem, nem elég, ha wordben beállítasz egy-két dolgot. Mondjuk sorkizártra teszed a szöveget, állítasz behúzást. Magasabb szinten bekapcsolod az elválasztást… De tudod, milyen szabályok vonatkoznak az elválasztásra, ha nyomtatásról van szó? Hogy mi az a ligatúra? A fattyú- és árvasor? És még egy tucat dolog, ami szükséges ahhoz, hogy egy könyv a szemednek is jólessen :)

Borítótervezés és -készítés: Tudsz használni egy képszerkesztőt, nagyjából, le tudsz tölteni egy stockfotót, és tudsz rá tenni feliratot? Szuper! De így semmi egyedi nem lesz a borítóban, ráadásul tudod-e, mi az a kifutó, színprofil vagy felbontás? Ezekről sem árt némi fogalom, ha borítóról van szó, ráadásul sokkal jobb, ha van benne valami egyedi. Még ha stockfotót is használtok majd, legalább a tipográfia… És az még jobb, ha passzol is könyvhöz :)


Természetesen ha egy vagy több területen szakértő vagy, fentieket nem kell magadra venni, de az a tapasztalatom, hogy az író leginkább író, nem minden más ;)


By Tira




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése